Hjemmelagde nistebrød med Raspeballmel
Middels
Ingredienser
8 ½ dl Raspeballmel fra Stangeland Mølle
3 dl Havregryn små fra Stangeland Mølle
9 dl Hvetemel siktet
3 dl sammalt hvete, fin
2 ½ dl sammalt rug, grov
100 g margarin/smør
6 dl melk
4 dl vann
100 g fersk gjær (evt. 2 pk tørrgjær)
2 ss honning (evt. lys sirup)
Slik gjør du:
Smelt smør, ha i melk og vann, varm opp til det er fingervarmt (ca. 37 ˚C). Rør ut gjæren i litt av vesken. Ha den lunkne væska og resten av ingrediensene (hold av litt hvetemel til justering av deigen) i en bakebolle og elt på middels hastighet ca. 5 minutter, til deigen er smidig. Dekk til deigen med plastfilm eller klede og hev til dobbelt størrelse (ca. 45 min) på et lunt sted.
Forvarm stekeovnen til 250 ˚C, over og undervarme. Sett et stekebrett/pizzastein inn i ovnen ca. 15 minutt før du baker ut nistebrødene.
Ha deigen på melet bakebord, del i ca. 20 like store emner, trill til boller og kjevle de til flate runde brød (ca. 12 cm brede). Legg bakepapir på det varme brettet, legg på brødene (ca. 4 på en plate), prikk med trepinne eller gaffel og stek 3-5 minutter til de er litt gylne. Steketiden avhenger av hvor tykke du kjevler brødene.
Avkjøl på rist under klede, slik at de holder seg myke. Pakkes i plastpose når de er avkjølt. Nistebrødene egner seg supert til frysing.
TIPS: For ekstra luftige nistebrød, la de etterheve litt før de stekes.