Hjemmelagde nistebrød med Raspeballmel

Middels

Ingredienser

8 ½ dl Raspeballmel fra Stangeland Mølle

3 dl Havregryn små fra Stangeland Mølle

9 dl Hvetemel siktet

3 dl sammalt hvete, fin

2 ½ dl sammalt rug, grov

100 g margarin/smør

6 dl melk

4 dl vann

100 g fersk gjær (evt. 2 pk tørrgjær)

2 ss honning (evt. lys sirup)

Slik gjør du:

Smelt smør, ha i melk og vann, varm opp til det er fingervarmt (ca. 37 ˚C). Rør ut gjæren i litt av vesken. Ha den lunkne væska og resten av ingrediensene (hold av litt hvetemel til justering av deigen) i en bakebolle og elt på middels hastighet ca. 5 minutter, til deigen er smidig. Dekk til deigen med plastfilm eller klede og hev til dobbelt størrelse (ca. 45 min) på et lunt sted.

Forvarm stekeovnen til 250 ˚C, over og undervarme. Sett et stekebrett/pizzastein inn i ovnen ca. 15 minutt før du baker ut nistebrødene.

Ha deigen på melet bakebord, del i ca. 20 like store emner, trill til boller og kjevle de til flate runde brød (ca. 12 cm brede). Legg bakepapir på det varme brettet, legg på brødene (ca. 4 på en plate), prikk med trepinne eller gaffel og stek 3-5 minutter til de er litt gylne. Steketiden avhenger av hvor tykke du kjevler brødene.

Avkjøl på rist under klede, slik at de holder seg myke. Pakkes i plastpose når de er avkjølt. Nistebrødene egner seg supert til frysing.

TIPS: For ekstra luftige nistebrød, la de etterheve litt før de stekes.