HAVREGRYN SMÅ LETTKOKTE
Den fabelaktige Avena Sativa fra Lilleasia
Det er dyrket havre i Norge i 2500 år.
Havre er “powerfood” når det gjelder næringsinnhold. Flere og flere oppdager havrens enestående egenskaper, ikke bare her til lands, men også i resten av verden.
Havre har en svært gunstig fettsyresammensetning med et høyt innhold av umettet og enumettet fett, noe som har en positiv effekt på fettstoffene i blodet vårt. Havre er også en av de kornsortene som inneholder mest antioksidanter. Disse uskadeliggjør frie radikaler i kroppen, dette er atomer eller molekyler som kan skade celler og arvestoff.
Havre inneholder hele 8 -10 prosent kostfiber! Blant annet inneholder havre en type fiber som kalles betaglukaner. Betaglukanene kan redusere kolesterolnivået i blodet, og kan derfor være med på å forebygge hjerte- og karsykdommer. Betaglukaner bidrar også til en langsommere blodsukkerstigning.
Havre er rik på jern. For at jernet i havren skal tas best mulig opp i kroppen, er det smart å servere mat som inneholder C-vitaminer i tillegg, f.eks juice, frukt og bær.
Energi 1585 kJ (376 kcal)
Protein 12,00 g
Karbohydrat 59,80 g, hvorav sukkerarter 0,98 g
Fett 8,08 g
Mettede fettsyrer 1,10 g
Enumettede fettsyrer 3,08 g
Flerumettede fettsyrer 3,39 g
Kostfiber 8,20 g
Salt 0,013 mg
Jern 3,50 mg (25%*)
Vitamin B (Tiamin) 0,33 mg (30%*)
* av referanseverdien