HAVREGRYN SMÅ LETTKOKTE MED HAVREKLI
Den fabelaktige Avena Sativa fra Lilleasia
Det er dyrket havre i Norge i 2500 år.
Havre er “powerfood” når det gjelder næringsinnhold. Flere og flere oppdager havrens enestående egenskaper, ikke bare her til lands, men også i resten av verden.
Havre har en svært gunstig fettsyresammensetning med et høyt innhold av umettet og enumettet fett, noe som har en positiv effekt på fettstoffene i blodet vårt. Havre er også en av de kornsortene som inneholder mest antioksidanter. Disse uskadeliggjør frie radikaler i kroppen, dette er atomer eller molekyler som kan skade celler og arvestoff.
Havre inneholder hele 8 -10 prosent kostfiber! Blant annet inneholder havre en type fiber som kalles betaglukaner. Betaglukanene kan redusere kolesterolnivået i blodet, og kan derfor være med på å forebygge hjerte- og karsykdommer. Betaglukaner bidrar også til en langsommere blodsukkerstigning.
Havre er rik på jern. For at jernet i havren skal tas best mulig opp i kroppen, er det smart å servere mat som inneholder C-vitaminer i tillegg, f.eks juice, frukt og bær.
Energi 1571 kJ (373 kcal)
Protein 12,50 g
Karbohydrat 58,30 g, hvorav sukkerarter 0,89 g
Fett 8,00 g
Mettede fettsyrer 1,47 g
Enumettede fettsyrer 3,00 g
Flerumettede fettsyrer 3,03 g
Kostfiber 8,90 g
Salt 0,01 g
Jern 4,00 mg (29%*)
* Av referanseverdien